CUIAVIA Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Inowrocławiu

Kefir jest jednym z najstarszych na świecie mlecznych napojów fermentowanych. Mieszkańcy Kaukazu od setek lat wytwarzali go domowym sposobem. Współczesny kefir powstaje na nowoczesnych liniach technologicznych w trakcie procesu fermentacji, który jest przeprowadzany przy udziale bakterii. Tak powstają substancje nadające produktowi lekko kwaśny smak i właściwości łagodnego musowania. Zawiera on żywe kultury bakterii hamujące rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach oraz ułatwiające przyswajanie laktozy i składników mineralnych, obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także stymulujące system immunologiczny. Kefir stanowi cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Przy jego zakupie powinniśmy jednak uważać, aby zawierał żywe kultury bakterii - ponieważ tylko taki produkt korzystnie oddziałuje na stan naszego zdrowia. To właśnie obecność niezwykle pożytecznych, żywych kultur bakteryjnych powoduje uniesienie wieczka - jest to jak najbardziej prawidłowy objaw świadczący o naturalnych procesach zachodzących w kefirze. Mamy wówczas pewność, że taki „żywy” kefir wpłynie dobroczynnie na stan naszego zdrowia.

Kefir naturalny kubek 400g


Wartosć energetyczna w 100g: 197kJ (47 kcal). 


Kefir naturalny kubek 200g


Wartosć energetyczna w 100g: 197kJ (47 kcal).