CUIAVIA Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Inowrocławiu

Maślanka zawiera wielce cenny dla tkanki nerwowej składnik jakim jest lecytyna. Obecny w niej kwas mlekowy wzmaga wydzielanie soków żołądkowych oraz pobudza i reguluje procesy trawienia. Produkowana przez nas maślanka nie jest tłusta (zawiera tylko 0,5% tłuszczu), jest lekkostrawna (trawi się ją 2-3 razy szybciej niż mleko słodkie), dietetyczna i dlatego do codziennego menu włączają ją chętnie osoby pragnące zgubić kilka kilogramów. Maślankę otrzymujemy w wyniku oddzielenia tłuszczu od "zmaślonej" śmietany. Abyśmy mogli ją wypić, wcześniej musi zostać poddana homogenizacji, pasteryzacji i ukierunkowanej fermentacji. Konsystencję i smak zawdzięcza za to odpowiednio dobranym szczepom bakterii. Pożyteczne bakterie maślanki wytwarzają ponadto enzym rozkładający laktozę, dzięki czemu osoby jej nietolerujące mogą zapomnieć o kłopotach trawiennych towarzyszących piciu mleka - biegunce, wzdęciach czy bólu brzucha. Ponadto chronią nas przed infekcjami, ponieważ wytwarzają substancje antybakteryjne (bakteriocyny) oraz zakwaszają jelito, tak by nie rozwijały się w nim drobnoustroje chorobotwórcze. Istotne jest także to iż, bakterie z maślanki wzmacniają organizm po kuracjach antybiotykowych. Maślankę warto pić również w trakcie przyjmowania tych lekarstw, ponieważ na działanie antybiotyków "jej" bakterie są wyjątkowo odporne. Florę bakteryjną jelita grubego odbudowują zaledwie w ciągu 10 dni.

Maślanka 1l